Alteruitvaart

De site http://www.uitkinderliefde.nl/  en daarmee de inhoud van de website http://www.alteruitvaart.nl/ is overgenomen door http://www.amelius.nl/  u kunt daar straks de uitvaartalternatieven weer terugvinden. Aan de nieuwe site wordt nog gewerkt. Tot die tijd blijft de informatie via deze site beschikbaar.

Op de site http://www.uitkinderliefde.nl/ staat informatie over het 'Op een persoonlijke wijze afscheid nemen van je overleden kind' en er is een wensenlijst.


Wat zijn de alternatieven voor een uitvaart?
Wat kan er allemaal rondom het afscheid nemen, waar moet men op letten, hieronder een aantal tips: 
  • Het is mogelijk een aantal onderdelen zelf te verzorgen. Hierbij kunt u denken aan het aangeven van het overlijden bij de burgerlijke stand, het maken van kaarten, een bloemstuk of het beschilderen van de kist.
  • Het condoleren na de uitvaart kan ook in een gehuurde accommodatie op een speciale locatie. Catering met hapjes en drankjes zoals bier met borrelnoten, tapas of bitterballen of zelfs een high tea kan ook!
  • Een natura-uitvaartverzekering biedt alleen diensten volgens een basispakket of vergoedt alleen een basispakket (en een klein vrij te besteden bedrag). Een graf (begraafplaats of urnengraf) en grafsteen zijn meestal niet inbegrepen. U kunt na de uitvaart nog te maken krijgen met onvoorziene of bijkomende kosten. Het is verstandig om eerst contact op te nemen met de uitvaartverzekering voordat men zelf diensten en/of artikelen bij derden besteld om na te vragen of de polis dit dekt.
  • Wanneer u een uitvaartverzekering heeft, kunt u ook een 'eigen' uitvaartverzorger vragen voor het begeleiden van de uitvaart, dit moet u wel eerst afstemmen met de verzekeraar. De kosten kunnen hierdoor soms wel hoger uitvallen, de 'inkoopkorting' kan komen te vervallen. Zelfstandige uitvaartverzorgers zijn op zich niet duurder, voordeel is vooral dat u dan meestal te maken heeft met een en dezelfde uitvaartverzorger tijdens zowel het eerste gesprek als de uitvaartdienst zelf.
  • U kunt het beste op zoek gaan naar ondernemers, organisaties die een gespecificeerde offerte kunnen geven, zodat de afspraken duidelijk zijn.
  • Het is belangrijk vooraf te weten wat de uitvaartwensen ongeveer gaan kosten. Een uitvaart kost gauw een paar duizend Euro's. Nabestaanden kunnen zelf vragen om meer duidelijkheid over de kosten. Vaak is het een kwestie van keuzes maken; wil men de nadruk leggen op de kist, de kaarten of bloemen? Let vooral op de kosten van de advertentie (vooral in de dagbladen), men heeft vaak geen idee dat hier zulke hoge tarieven voor zijn.
  • Er zijn volop nieuwe mogelijkheden op het gebied van rouwdrukwerk. Mooie foto's of bijzondere afbeeldingen of zelfs een eigen ontwerp zijn ook mogelijk.
  • Een grafsteen, grafmonument, urnengraf of urn kunt u zelf rechtstreeks bij diverse leveranciers kopen, een uitvaartverzorger is hiervoor niet noodzakelijk (voor het onderhandelen en de expertise wel handig).  

Acanthe begeleiding, Claudia Folkerts,  http://nl.linkedin.com/in/claudiafolkerts
KvKnr Noord-Nederland 01125741

Laatste update: 11 juli 2011.  
QR codes:
 Qr code linkedin
Linkedin